Ξεκίνησε η δίκη για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ – Τρέμουν οι υπουργοί τις …αποκαλύψεις;

Με τις καταθέσεις της ελέγκτριας του ΟΠΕΚΕΠΕ κι ενός πρώην διοικητικού στελέχους του Οργανισμού, ξεκίνησε η δίκη για τις παράνομες επιδοτήσεις. Ποια αιτήματα της υπεράσπισης απέρριψε η έδρα και τι αποκαλύφθηκε στην πρώτη μέρα της διαδικασίας.
Η δίκη άρχισε κανονικά με το δικαστήριο να απορρίπτει ενστάσεις της υπεράσπισης: Η μεν πρώτη αφορούσε στο αίτημα περί παραγραφής του αδικήματος και ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, η δε δεύτερη είχε να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων (4 από τους 7 ) επέστρεψαν τα χρήματα πριν εγκληθούν από τη Δικαιοσύνη, κατά συνέπεια το αίτημα είχε να κάνει με την ακύρωση του αξιόποινου.
Πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε ήταν η Παρασκευή Τυχεροπούλου, η υπάλληλος και πρώην στέλεχος του Οργανισμού που έχει συνεργαστεί για μεγάλο διάστημα με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα, καθώς ήταν αυτή που προχώρησε στους ελέγχους το 2020, δεσμεύοντας στη συνέχεια περισσότερα από 5000 ΑΦΜ με εξαιρετικά προβληματικά στοιχεία.
Η ίδια περιέγραψε πως η τότε διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ της ζήτησε να προχωρήσει σε σειρά ελέγχων καθώς υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες που αφορούσαν τις επιδοτήσεις.
Ο διοικητικός έλεγχος περιλάμβανε διασταύρωση των στοιχείων των ελεγχόμενων με τις δηλώσεις που είχαν καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα το έντυπο Ε9. Μετά απ’ αυτό τον τον έλεγχο, διαπίστωσε (στην περίπτωση των κατηγορουμένων) ότι οι εκτάσεις που είχαν δηλώσει το 2020 προκειμένου να πάρουν αποζημιώσεις, δεν είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως για όλους μας η σαπίλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν γνωστή από χρόνια.
Οι αγρότες μας καθημερινά διηγούταν διάφορες ιστορίες απάτης με επιδοτήσεις αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απείχαν.
Έπρεπε τελικά να παρέμβουν οι ξένοι για να επιβάλλουν κάθαρση, όταν τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε πέντε υπουργούς.
Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν οι υπουργοί αν δεν μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο στη διοίκηση;
Δεν υπάρχει απάντηση.
Διότι στην πολιτική οφείλεις να παριστάνεις τον χρήσιμο μέχρι την κρίσιμη στιγμή που πρέπει να εξηγήσεις ότι δεν έχεις … ευθύνη!
