C
Σέρρες
Τρίτη 22 Ιουλίου, 2025 22.07.2025

Πώς να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από τον καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκαλώντας θερμική καταπόνηση και στου μικρούς μας φίλους, τα κατοικίδια.
eVima Serres Team
Πώς να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από τον καύσωνα

Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε όλη τη χώρα, προκαλώντας θερμική καταπόνηση όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στου μικρούς μας φίλους, τα κατοικίδια.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, οι άνθρωποι που φροντίζουν κατοικίδια μπορούν να ακολουθήσουν απλές οδηγίες για να τα ανακουφίσουν σε περιόδους καύσωνα, όπως αυτή που διανύουμε.



Μην αφήνετε ποτέ τα κατοικίδιά σας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Όπως αναφέρει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος, σε μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα όχημα μπορεί να αυξηθούν γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα.

Σε μια ημέρα 30 βαθμών Κελσίου, για παράδειγμα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο με ελαφρώς ανοιχτά τα παράθυρα μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς μέσα σε 10 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 50 βαθμούς.

Πρόκειται για θερμοκρασίες από τις οποίες οι τετράποδοι φίλοι σας μπορούν να υποστούν μη αναστρέψιμη βλάβη οργάνων ή ακόμη και να πεθάνουν.

Μέτρηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο η θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά και η υγρασία που μπορεί να επηρεάσει το κατοικίδιό σας», όπως λέει ο καθηγητής Μπάρι Κέλογκ, τον οποίο επικαλείται ο Σύλλογος.

«Τα ζώα λαχανιάζουν προκειμένουν να εξατμίσουν την υγρασία από τους πνεύμονές τους, κάτι που απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα τους. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, δεν μπορούν να κρυώσουν και η θερμοκρασία τους θα εκτοξευθεί σε επικίνδυνα επίπεδα - πολύ γρήγορα» όπως σημειώνει.

Περιορισμός της άσκησης τις ζεστές μέρες

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση να προσαρμόζεται η ένταση και η διάρκεια της άσκησης ενός κατοικιδίου ανάλογα με τη θερμοκρασία. Τις πολύ ζεστές μέρες, χρειάζεται περιορισμός της άσκηση στις πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες.

Εφιστάται η προσοχή στα κατοικίδια με λευκά αυτιά, που είναι πιο ευαίσθητα στον καρκίνο του δέρματος και τα «κοντόμυτα» κατοικίδια (βραυκεφαλικές φυλές), που συνήθως έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Η άσφαλτος ζεσταίνεται πολύ και μπορεί να κάψει τα πέλματα του κατοικίδιου.

Μην βασίζεστε σε έναν ανεμιστήρα

Τα κατοικίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θερμότητα από ότι οι άνθρωποι. Οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τα κατοικίδια τόσο αποτελεσματικά όσο τους ανθρώπους.

Παροχή άφθονης σκιάς και νερού

Κάθε φορά που το κατοικίδιό σας είναι έξω, βεβαιωθείτε ότι έχει προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο και άφθονο φρέσκο, κρύο νερό. Σε κύματα καύσωνα, προσθέστε πάγο στο νερό όταν είναι δυνατόν.

Η σκιά των δέντρων και οι τέντες είναι ιδανικά γιατί δεν εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Ένα σκυλόσπιτο δεν παρέχει ανακούφιση από τη θερμότητα - στην πραγματικότητα, το κάνει χειρότερο.

Δροσίστε το κατοικίδιό σας

Αποφύγετε την υπερθέρμανση του κατοικίδιου ζώου σας σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με ένα δροσερό περιτύλιγμα σώματος, γιλέκο ή χαλάκι.

Μουλιάστε αυτά τα είδη σε δροσερό νερό και θα παραμείνουν δροσερά (αλλά συνήθως στεγνά) για έως και τρεις ημέρες.

Προσοχή για σημάδια θερμοπληξίας

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία. Μερικά σημάδια θερμοπληξίας είναι έντονο λαχάνιασμα, γυαλιστερά μάτια, γρήγορος καρδιακός παλμός, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, λήθαργος, πυρετός, ζάλη, έλλειψη συντονισμού κινήσεων (αστάθεια), άφθονη σιελόρροια, έμετος, βαθιά κόκκινη ή μοβ γλώσσα, σπασμοί και απώλεια αισθήσεων.

Τα ζώα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για θερμοπληξία εάν είναι πολύ ηλικιωμένα, πολύ νέα, υπέρβαρα, δεν υπόκεινται σε παρατεταμένη άσκηση ή έχουν καρδιακή ή αναπνευστική νόσο.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα κατοικίδιο που υποφέρει από θερμοπληξία
Μετακινήστε το κατοικίδιό σας στη σκιά ή σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Τοποθετήστε παγοκύστες ή κρύες πετσέτες στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος τους ή ρίξτε δροσερό (όχι κρύο) νερό πάνω τους.

Αφήστε τα να πιουν μικρές ποσότητες δροσερό νερό ή να γλείψουν παγάκια. Πηγαίνετέ τα απευθείας σε κτηνίατρο.

via cnn

Loader