Π.Ε Σερρών: Οδηγίες για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στη καλλιέργεια βαμβακιού

Το παρόν Δελτίο εκδίδεται από τη Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π. Φ.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους παραγωγούς της ΠΕ Σερρών για την ενημέρωσή τους σχετικά με την εφαρμογή της αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στη καλλιέργεια του βαμβακιού.
Αφορά στο διάστημα μέχρι την καρποφορία με καρπόδεση του 50% των ανθέων και αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση της φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της φυτοπροστασίας της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργεια και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας όπως αποτυπώνονται στον σχετικό οδηγό.
Η διαφύλαξη της παρουσίας των πληθυσμών των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Διαπιστώσεις
Η πλειοψηφία των βαμβακοφυτειών βρίσκονται στα βλαστικά στάδια από έναρξη της άνθησης (BBCH 61) έως και το 50% της άνθησης (BBCH 65).
Οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν από το φύτρωμα έως και την άνθηση είχαν ως αποτέλεσμα την οψίμιση της καλλιέργειας σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες που παρακολουθεί η υπηρεσία μας, οι συλλήψεις πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού κυμαίνονται σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα. Δεν διαπιστώθηκε παρουσία προνυμφών πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης.
Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις πεταλούδων στις φερομονικές παγίδες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη προσβεβλημένων ανθέων (ροζέτες).
Δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας. Οι φυσικοί εχθροί εμφανίζουν ικανοποιητική πυκνότητα με εξαίρεση τις βαμβακοφυτείες στις οποίες έλαβαν χώρα ψεκασμοί για την αντιμετώπιση αφίδων ή/και ακάρεων.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να αποφεύγουν τις καλλιεργητικές πρακτικές που προάγουν τη συνεχή δημιουργία τρυφερών φυτικών ιστών όπως η αζωτούχος λίπανση και η υπερβολική άρδευση, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από τους επιβλαβείς οργανισμούς. Επίσης, συνιστάται η εφαρμογή εγκεκριμένου ανασχετικού σκευάσματος σε καλλιέργειες που εμφανίζουν έντονη βλάστηση και καθυστερημένη εμφάνιση καρποφόρων οργάνων.
Καλούνται οι καλλιεργητές να επιθεωρούν τακτικά τις καλλιέργειές τους κυρίως τις πρωϊνές και απογευματινές ώρες για την εμφάνιση νεαρών προνυμφών πράσινου σκουληκιού (1ου και 2ου σταδίου – μήκους περίπου 1 εκατοστού).
Πρέπει να αποφεύγεται η εκτέλεση «προληπτικών» ψεκασμών. Οι εφαρμογές εντομοκτόνων έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το πλήθος των συλλήψεων ενηλίκων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες είναι άστοχες, διότι αφορούν κυρίως τα ενήλικα αρσενικά δηλ. τις αρσενικές πεταλούδες. Το σημαντικότερο κριτήριο για την εφαρμογή ή όχι ψεκασμού για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού είναι η ηλικία και ο αριθμός των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που εντοπίζονται στα αναπαραγωγικά όργανα των φυτών (χτένια, άνθη, καρύδια).
Το κατώτατο όριο επέμβασης για τις προνύμφες (σκουλήκια) που εντοπίζονται στο χωράφι στο βλαστικό στάδιο της ανθοφορίας είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά 1 μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο. Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι το σημαντικότερο κριτήριο για την εφαρμογή ή όχι ψεκασμού στο παρόν βλαστικό στάδιο, είναι το ποσοστό των προσβεβλημένων λουλουδιών (ροζέτες) να ξεπερνά το 20% σε τυχαίο δείγμα 100 λουλουδιών.
Εφαρμογή Ψεκασμών με Γεωργικά Φάρμακα
Υποχρέωση των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν πιστά τις οδηγίες χρήσης των γεωργικών φαρμάκων όπως αναγράφονται στην ετικέτα, να διατηρούν επί τριετία τις συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων και να καταγράφουν την εφαρμογή τους στο ημερολόγιο ψεκασμών.
