Έτσι ξεκίνησε η απελευθέρωση των Σερρών

Ξεκίνησαν τα «Ελευθέρια» αλλά ούτε ένας δεν σκέφτηκε να πει στους Σερραίους την ιστορία για την απελευθέρωσή μας
Η ιστορία της απελευθέρωσης ξεκινά στις 16 Ιουνίου 1913, όταν το βουλγαρικό γενικό επιτελείο προχώρησε σε ταυτόχρονη επίθεση εναντίον των ελληνικών θέσεων στις «Ελευθερές» και στο «Τσάγεζι» και των σερβικών θέσεων στη Γευγελή, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.
Τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο σέρβος ομόλογός του Πάσιτς συμφώνησαν ότι, παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν δεχόταν ότι είχε κηρύξει πόλεμο, στην πραγματικότητα ο πόλεμος είχε…ξεκινήσει.
Η επίσημη κήρυξη του πολέμου όμως από την Ελλάδα και τη Σερβία έγινε στις 22 Ιουνίου.
«Εχομεν πεποίθησιν ότι αγωνιζόμεθα ουχί δια να κατακτήσωμεν ξένας χώρας ουχί δια ν’ αρπάξωμεν τα ανήκοντα εις άλλους. Εχομεν την συναίσθησιν ότι αγωνιζόμεθα ίνα αποκτήσωμεν ό,τι ανήκει εις ημάς χωρίς να επωφεληθώμεν εκείνου όπερ ανήκει εις τους άλλους», είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον πόλεμο.
Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν σύντομος αλλά αιματηρότατος και με μεγάλο μίσος καθώς μεγάλος όγκος του ελληνικού στρατού κατευθύνθηκε προς το Κιλκίς, το οποίο κατέλαβε μετά από τη σκληρή μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, που διήρκεσε από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου.
Ακολούθησε η μάχη της Δοϊράνης στις 22 και 23 Ιουνίου, ενώ τις επόμενες μέρες ο στρατός επιδόθηκε στην κατάληψη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης.
Στις 26 Ιουνίου απελευθερώθηκε η Καβάλα, στις 27 το Σιδηρόκαστρο και στις 29 οι Σέρρες. Ακολούθησαν την 1η Ιουλίου η Δράμα, στις 11 Ιουλίου η Χρυσούπολη και στις 12 Ιουλίου η Ξάνθη
Βεβαίως και η ήττα των Βουλγάρων ήταν συντριπτική, ενώ η ανακωχή υπεγράφη στις 17 Ιουλίου, δηλαδή ακριβώς έναν μήνα μετά την απρόκλητη βουλγαρική επίθεση.
Η υποχώρηση του βουλγαρικού στρατού ήταν καθολική σε όλα τα μέτωπα, ειδικά μετά τις 27 και 29 Ιουνίου, οπότε στον πόλεμο εναντίον της Βουλγαρίας μπήκαν η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντίστοιχα.
Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος ουσιαστικά δημιούργησε μια Βουλγαρία ταπεινωμένη και κατεστραμμένη, η οποία βέβαια με τίποτα δεν ήθελε να αποδεχθεί τα συμφωνηθέντα στο Βουκουρέστι.
Βεβαίως λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και την επόμενη χρονιά οι Βούλγαροι θα αναζητούσαν και πάλι την ευκαιρία να καταλάβουν τη Μακεδονία, στο πλαίσιο του οράματος της δημιουργίας της Μεγάλης Βουλγαρίας
Μαζί και την πόλη μας…
